25 January 2009

My little town... Perlis

kehijauan sawah padi yang segar..kg pe tah lupe

Selamat pulang... pheww, korang bayangkan la 10 jam perjalanan dari Kuala Lumpur ke kampung aku.. dpt bayangkan x? hanya aku je yg tahu... dengan jamm lagi, panas terik, dah la kete manual, terketaq2 dah lutut ni tggu masa je nk tercabut. Tapi nsb baik la jgk mase dlm perjalanan tu ade gak org yg sudi teman kan... walaupn dlm fon je, tp ilang gak ngantuk... heee

Tujuan aku post blog kali ni just nk share dgn korang keindahan bumi hijau bernama Perlis. Memang xramai yg tahu ape yg best kt Perlis ni... yang hang pa tau Midvalley, Klcc, Lowyatt... tu je... xbusan ke tgk bangunan petak2 je.. ha, meh melawat tempat aku... byk khazanah alam di sini menanti anda...hihihihi (jom jalan2...cuti2 malaysia...)

permandangan sawah padi dan mini Putrajaya kwsan Seriab - Kangar

Hang pa ingat Perlis xdak bangunan canggih2 ke... gambar kat atas tu salah satu bangunan yg hampir siap dinamakan (nickname kot) mini Putrajaya. Memang lawo bangunan dia... dikelilingi sawah padi dan sebelah bukit (tempat berlakon filem Tentang Bulan tu) tapi aku balik ni pon x pi tgk lagi... esok kot baru nak keluaq ronda2..hehe kalau kt Putrajaya real nun mana ada keliling sawah kan?? keliling apartment ngan umah2 je... tapi ini la keistimewaan negeri asal ku, pembangunan moden berasaskan semula jadi...huhu

dah lama xmen layang2...

Walaupun Perlis ni kecik tak hingat, tapi aku rasa manusia yg duk kt Perlis ni blh tahan ramai jgk...dulu mcm skit je.. yg aku tahu ramai org dari bandar dtg buat umah besar2 kt sawah tu pastu pindah sini...

dulu masa kecik2 aku ingat aku la pemerintah kat negeri ni... kira samseng kampung la nk memerintah negeri jajahan..hahaha rupanya2 angan aku xkesampaian... bila abis skolah dulu je aku dh berhijrah keluar dari Perlis... so kalau balik Perlis pon time2 cuti sekejap je... haih~

owh yeah...

Tempat seterusnye... jangan tertipu, gambar kt atas ni bukan di New Zealand ataupun di Belanda, tapi di Beseri, Perlis... Malaysia. Lawa x?? tempat ni sepuluh minit dari umah aku... namanye Empangan Timah Tasoh, empangan terbesar yang ada di negeri ni... kalau korg on the way nk pi Pdg Besar tu bley la nampak empangan ni... dan juga tempat ni di mana aku telah menjalani Program Latihan Khidmat Negara 5 tahun dulu... (ish.. tingat lak zaman2 tu.. huhu sedih) Memang lawa, kalau xcaya mai la sini... aku bley bwk pi jalan2, tapi xbley mandi kat sini, sebab org xbagi.

sampan ke bot?

Ni pulak kenderaan2 yang ada kt empangan ni... Empangan ni memang famous org tgkap ikan, buat pekasam... ha sape2 yg tingin nk mkn pekasam ikan tilapia fresh bley order kt aku, sbb pekasam sini memang goreng pon sodappp... xsilap aku tempat ni dh penah masuk Majalah 3 dulu... tp kalau nk naik sampan ni aku xtau blh ke x, korang kene amik lesen sampan dulu kot.. kuikuikui~

Gambar kt bwh ni pulak suasana lomantik di Kuala Perlis. Ha, aku pernah bwk kwn2 Universiti aku dulu dtg sini, pekena ikan bakaq... sampai termimpi2 diorg wa cakap lu lps balik kl sebab ikan bakaq kt sini memang tahap dewa punya... kalau hang pa nk rasa mai la sini, x rugi beb kalau dtg.

fuyoo... - air surut Kuala Perlis

Kuala Perlis dah ada perubahan skit kot dari dulu... Tempat lepak pon dh byk jgk, dan bertambah la jgk mat2 rempit kat sini... nsb baik aku dh pencen jd mat rempit.. tp yang penting Kuala Perlis ni tempat yg seswai kalu nk dtg lepak time2 petang dan senja.. dan xpayah risau, surau pun disediakan kt sini.. so boleh la layan matahari terbenam sambil dengar azan..hehehee

tempat bersantai tepi laut

Walaupn aku cuti xlama, tapi aku nk gunakan cuti ni sebaik mungkin nk jejalan satu Perlis... jumpa kawan2 lama... dh lama xlepak ngn diorg ni, entah2 dh ada yg kawin ke??? mane tau kan..
nanti la aku roger hang pa ok? heheh

So untuk sesape yg xpernah dtg negeri aku ni, jemput2 la datang... gambar aku letak ni baru je sikit, ada byk lagi tempat besh kalau korg nk pegi. Nanti aku boleh bwk pi kebun getah aku..haha ingat aku xde kebun getah ke?? tapi busuk skit la, korang kene la tahan bau getah tu..heheh








di mana bumi ku pijak, di situ langit ku junjung



p/s: credit to photographer

4 orang tersenyum:

cato;patchi 25/1/09 11:27 PM  

Nyamannye malaysia......

Vel 26/1/09 11:55 AM  

mai la balik sini :P

"L" 29/1/09 9:01 PM  

nak pi sana bley?bawak aku plizz..amad too hehe

Vel 31/1/09 1:58 PM  

bawak amad berat la..hahahahaha

Popular Posts

Pageviews

Followers

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP